Jak na jarní očistu bez krize?

autor: | Úno 7, 2021 | Zdraví

Jak na jarní očistu bez krize?

Detoxikace, odkyselení organismu, se stala hitem. Mnoho lidí věří, že to obnáší půsty, šťávy následované projev od ekzémů, zánětů, únavy. Vše je prý obvyklou součástí čištění organismu od toxinů. Ano je. Ale součástí neřízené detoxikace. Nabízím Vám, jak posílit své tělo šetrným, cíleným a účinným způsobem. Více se dočtete níže.

Proč očista?

Pokud nejednáme v souladu s našimi energiemi, pocity, tělesnými potřebami, tak dochází k nerovnováze mezi příjmem a výdejem. Spolu s moderním stresovým způsobem života a minerálně chudou stravou, dochází k vyčerpání energetických i výživných rezerv těla. To pak nemůže přirozeně fungovat. Můžete na sobě pozorovat příznaky jako:

  • únava, deprese, opakované záněty, alergie, obezita, artróza, vyrážky a ekzémy, akné, nadýmání, trávicí potíže, plísně, kvasinky, vypadávání a šedivění vlasů, lámání nehtů, křečové žíly, osteoporóza, zubní kazy a další

Z čeho by se měla očista skládat?

To záleží podle našeho záměru. Já respektuji princip těla-emocí-myšlenek, takže v mých konzultacích s klienty postupně pracujeme na těchto úrovních. Nejvíce jsou lidé zaměřeni na své tělo a vnímání bolestí a jiných příznaků. Tak jim dojde, že by o sebe měli začít pečovat. Neví, jak to mají udělat, protože nás nikdo nevedl k péči o tělo, pocity a myšlenky. A tak si dnes najdou inforamace o tom, že se musí detoxikovat. Což je správně, pokud cítí tuto potřebu. Začnou tedy popíjet šťávy, držet diety a po chvíli je jim zima, cítí se nemocně, nemají z diety radost a trápí se. O tomto se dozví, že je to normální a tak tomu věří a pokračují, i když jim intuice říká něco jiného. Vynořují se jejich strachy a místo, aby s nimi pracovali, je umlčují, snaží se před nimi utéct (více meditují, sportují, pracují, vaří apod.) a nakonec s detoxem skončí a vrátí se k vínu, kávě a čokoládě. Ne všichni jsou na očistu připraveni, přesto do ní skočí. Mým cílem je klienta připravit na detox. A tento detox upravit jeho konstituci a zdravotnímu stavu. Někdy stačí malá změna v životě a člověk se pak cítí daleko lépe i bez drastického detoxu.

Očista by se tedy měla skládat z vyčištění těla, pochopení a příjmutí pocitů, práci s myšlenkami. Člověka si můžeme představit jako dobře fungující hodinový strojek. Pokud promažeme to správné kolečko, celý stroj bude lépe fungovat.

Jak na účinnou očistu?

Očista by měla vést k tomu, že se cítíme svěže a máme radost. Proto ne vždy to znamená něco přidat (ve smyslu bylin, šťáv, vitamínů atd.), ale také co ubrat (stresovou zátěž, nadměrné cvičení, zlozvyky ve stravě, kouření a další). Pokud přijímáme koncept zdraví tělo-emoce-mysl, tak kromě fyzického těla děláme změny i v našem chování, které nás dovedlo k nemocem, zlozvykům. Proto psychosomatika – změnou psychiky účinně ovlivňujeme tělesné příznaky. Všechno souvisí se vším. Tím, kde žijete, s kým žijete, co nebo koho posloucháte atp. Tradiční čínská medicína a další celostní pohledy na zdraví, zná vztah těla a psychiky. Ve smyslu očisty to znamená, že když se někdo zaměří na detox těla, dojde i k vyplavení pocitů a myšlenek. Ty už dále nezpracovává, ačkoli by měl, protože je to součást očisty celého člověka.

Jak na detox těla?

Každý, ať dělá, jak mu je po chuti. Někdo může chodit do sauny, jiný pít bylinné čaje, běhat atp. Já využívám již objevené a účinné postupy, které kombinuji pro každého jedince s menšími změnami. Je to díky pochopení konstituce člověka, jeho způsobu života, dietě, stavu organismu. Například mladým sportovcům doporučuji trojskok odkyselení produkty P. Jentschura. Které již několik desetiletí pomáhají s detoxikací a doplněním živin. Vše na podkladě znalostí bylinných léčitelů Německa. I když jsou to Němci a ne Češi, geograficky nejsme daleko. Provádění detoxu melounama a další techniky NEJSOU pro naše středoevropská těla v našich klimatických podmínkách! Trojskok odkyselení zvládnete svépomocí, více níže.

U starších lidí je to delší práce, protože deficit minerálů a zanesení škodlivinami trvá dlouho. Samozřejmě existují výjimky. Každopádně v této kategorii postupuji pomaleji a průběh můžeme dle projevů upravovat. Začínám proto spíše s jednoduchými úpravami ale s velkými výsledky. Upravíme jídelníček, doporučím bylinné čaje, zeleninové šťávy nebo polévky, doplníme minerály pomocí tkáňových solí. V této fázi již dochází ke zlepšení stavu. Pokud pokračujeme dále, tak opatrně řešíme chronické potíže individuálně, protože vznikaly několik let. Opět postupy kombinuji s produkty P. Jentschura. Protože i tento majitel firmy je sám senior, který se dotkne bez problémů rukama země, jak jsem sám viděl.

Zmíněné postupy praktikuji u všech a další součástí očisty je i práce s emocemi a myšlenkami. Na ty se narazí již při fyzické očistě. Společně je zpracováváme a učíme se je vnímat. Cílem je, aby klient znal své tělo a co mu prospívá, tak i své emoce a myšlenky a získal nadhled a uměl s nimi pracovat. Proto také spolupracuji s transpersonální psycholožkou Mgr. Veronikou Peškovou, která může klienta dále vést k objevování svého potenciálu a rozvíjení radostného života. Rozhovor s ní, můžete poslechnout zde: trocha-inspirace.cz

Mezi účinné očisty patří i jiné způsoby, např. půsty. Ty se však musejí dělat i současně na psychické úrovni, jinak se jedná o hladovění. Osobně s nimi nepracuji, protože nemám zkušenosti (pro mou konstituci nejsou půsty ideální).

Příprava očisty

Principem přípravy očisty je nepřidávat další toxiny, zamést cesty, kterými půjdou toxiny z těla ven. Toho můžeme docílit změnou diety k veganské, vyloučením mléka a pečiva, omezit legální drogy jako káva, kouření, alkohol. U některých konstitucí je výhodné přidat střevní očistu, např. křemelinou, zeleným jílem, Enterosgel. Resp. čištěním střev by měl detox začít. Pak přistupuji k doplňkům a bylinám, díky kterým probíhá detox. Jelikož pracuji s přírodními a certifikovanými doplňky, nebojím se jejich nežádoucích účinků. V případě trojskoku odkyselení P. Jentschura myslí i na přípravnou fázi. Ta probíhá pomocí zásaditých koupelí těla nebo nohou a doplnění minerálů a vitamínů díky rostlinnému preparátu Wurzelkraft. Já tuto přípravnou fázi doplňuji ještě tkáňovými solemi, pro optimální fungování vylučovacích orgánů.

A co když přijde krize?

Ve většině případech proběhne očista tak, že se člověk postupně cítí lépe. To ani nepociťuje jako velkou změnu, ale až se ohlédne na konci očisty, tak vidí, kolika problému se zbavil/a. To je to, o co se snažím, princip postupné změny a doplnění tělu, co potřebuje. I když se objeví krize během očisty, tzn. zhorší se tělesné nebo psychické příznaky. Tak svým klientům je pomáhám překonat. Během detoxu se uvolňují zátěže a je to Vaše zkouška. Je na Vás, jestli chcete udělat krok ze své komfortní zóny a jste ochotni změnit svůj život. Já Vám v tom pouze mohu pomoci, tvůrce jste Vy.

Jak si pomoci sám?

Sami můžete pracovat na očistě komplexním postupem ověřeného desetiletími tzv. „trojskok odkyselení“ s produkty P. Jentschura. Základní filosofie je uvolnění toxinů, jejich neutralizace a vyloučení z těla. S produkty lze pracovat samostatně. Nemusíte měnit svůj styl života, jedná se o kůru pití bylinného čaje a doplňování minerálů a vitaminů rostlinným přípravkem Würzelkraft (raw kvalita). Vše na ekologicky pěstovaných surovinách. Nedílnou součástí je i péče o pokožku, zdravý aerobní pohyb a zásadotvorná dieta.

Během očisty je důležité pít hodně čisté vody. Tzn. neslazenou, ne s vysokým obsahem minerálů, nejlépe pít kojeneckou vodu nebo vodu z Vaší studánky v okolí bydliště.

Článek od MUDr. Strnadelové k jarní očistě: https://www.institut-celostnimedicina.cz/jarni-ocista/

Pokud se chcete o sebe více starat, odstranit škodlivé a nalézt to vhodné, mohu Vám s tím pomoci v konzultacích. Zaměřuji se na prevenci, jídelníček, psychosomatika, práce se strachy, sebejistotou.