Psychosomatika – hledání příčiny nemoci (1.část)

autor: | Pro 20, 2021 | Psychosomatika, top, Zamyšlení

Psychosomatika – hledání příčiny nemoci (1.část)

Medicínský obor psychosomatiky uznává vliv psychiky (psyché) na průběh nemoci (těla = soma). Nejvýraznějším důkazem je nespočet výzkumů na poli placeba a noceba. A jak to má chápat normální člověk?

Především tak, že není důležité vnímat jen tělo, ale i emoce a myšlenky, které máme. To vše ovlivňuje náš život, spokojenost, zdraví. Když onemocníme, tak hledáme příčinu této nemoci. Abychom ji mohli odstranit a žít zase dál. Tento proces je založený na motivaci směrem od nemoci. Nechci ji a hledám způsob, jak ji vyřešit. To je ale ta největší chyba. Tím, že odmítáme současný stav, neznamená, že zmizí.

tělo – emoce – mysl

Nepřijetím nemoci, hledáním léku nebo léčitelů odmítáme sami sebe. Proč? Protože nemoc chápeme odděleně od nás, jako něco vadného a potřebného k nápravě. Takhle se nikdy nevyléčíme. Všechny tyto postupy nazývám „pomoc zvenčí“. Tato pomoc zvenčí zapříčiní nápravu vevnitř. To je ovšem manipulace a ne transformace. Všechny léky, operace, bylinky, homeopatie, kvantové terapie, magie, reiki atd. jsou manipulativní techniky. Transformace je změnou zevnitř.

Např. mám vysoký krevní tlak (dodnes se nezná příčina vysokého tlaku). Užívám léky, abych ho snížil a sníží se. Po nějaké době na kontrole je opět vyšší krevní tlak. Dostanu další léky, které působí na jiné receptory než původní. Tlak se sníží. Po nějaké době dostanu žlučníkový záchvat a podstoupím operaci. A tak dále. Úpravou zdravotního stavu zvenčí neodstraním příčinu a tělo se všemožnými cestami snaží člověku ukázat cestu transformace. Změnu dosavadního života zapříčiňující nemoc.

Takže co je důležité? Nejdříve je potřeba stabilizovat tělesné zdraví a s jakoukoliv nemocí pátrat i po psychosomatické příčině, protože jejím nepochopením se dál zhoršuje a množí v těle další nemoci.

Člověka vedu k tomu, aby uměl lépe vnímat sám sebe ve všech složkách a mohl se tak sám zevnitř transformovat. Respektuji jeho individualitu, proto dokážu mluvit s inženýrem i s ezoteričkou, tak aby pochopili a došli k transformaci. Kombinuji v sobě lékaře vědce i léčitele ezoterika. Vnímám energie, mám vhledy. Přesto neléčím léky ani energiemi, protože je to manipulace. To, že je člověk ve fázi bolesti a utrpení, za to si může sám a svým zásahem ovlivňuji jeho a tím i svůj život. Nejsem Bůh, abych rozhodoval o jeho životu. Proto jsem odešel ze systému, který si to myslí.

Všechny léčebné techniky jsou založeny na vnímání světa z minulých století. Je čas to změnit. A tou změnou vnímám přijetí duchovní/spirituální složky zdraví.

duch – mysl – emoce – tělo

Tyto čtyři pilíře mám vyobrazeny i v logu a toto pojetí nazývám spirituální psychosomatika. Pochopením všech složek by u většiny lidí ani nemoc nenastala, protože by neměli klapky na očích.

Tímto a dalším článkem vysvětluji, jak jinak se na věci dívám: Spirituální psychosomatika – příčina nemoci (2.část)