Nespavost, problém třetiny lidí

autor: | Úno 6, 2023 | Emoce

Spánek představuje odpočinek

Pokud celý den za něčím spěcháte, pracujete, zapomínáte jíst, vozíte děti atd. atd. a nemáte nikdy za den čas si odpočinout, tak váš nervový systém je naučený na výkon. Neumí odpočívat a proto musíte dát do denního diáře CÍLENĚ odpočinek. Ideálně byste měli přes den 40% doby odpočívat (do toho se nepočítá spánek). Mozek potřebuje nic nedělat, je to normální.

Nezpracované emoce dostávají slovo v klidu = spánku

Pokud jedete jako fretky, tak nemáte prostor si odžít různé emoce, které na vás přes den jdou. Ty ale musí někdy ven. Stádium před úzkostí a panikami je právě nespavost. Nebo už při nespavosti úzkostmi trpíte. Všechny jsou spojeny s nezpracovanými emocemi. Potlačení emocí probíhá i tak, že jdeme dělat něco, co se nám líbí. Jako například si zasportovat, do hospody nebo malovat a meditovat. Analyzující člověk potlačuje své emoce svou logikou (což můžete vidět níže na příkladu muže, který nespal). Problém potlačených emocí řeším v uzavřené Facebookové skupině – ta je dostupná v Portálu učebna.

Při spánku váš nervový systém pustí potlačené emoce ven, protože si chce zpracovat ty bloky, které jste vytvořili. Projeví se to ve snech nebo častým buzením.

Nezpracované emoce souvisí s podvědomými procesy. Pociťujeme nevysvětlitelné vnitřní napětí, stažený hrudník, hučení v hlavě, bolesti žaludku, nespavost a další. V člověku jsou neustále projevy stresové reakce. Bohužel lidé hledají bylinky, léky, techniky dýchání, meditace a další. Tím neřeší skutečnou příčinu v hloubce, a proto se potíže pořád vracejí.

SOUČASNĚ ŘEŠIT EMOCE. Řešení neleží venku, ale uvnitř nás.

Nadměrné přemýšlení, nekonečný kolotoč myšlenek, katastrofické scénáře. To vše je výsledkem hyperaktivní mysli. Tyto myšlenky mají palivo v nezpracovaných emocích. Ovšem to člověk hledající logickou příčinu moc nepochopí. Tedy zkusím jinak.

Víme, že máme inteligenci měřenou IQ (logicko-matematickou). Ale máme rovněž i emoční inteligenci EQ. A dalších 6 typů inteligence dle psychologa Howarda Gardnera. Naše společnost je zaměřena na řešení problémů, zvýšení efektivnosti, na růst a cíle. Je to přehnaný důraz na tyto hodnoty, které z nás vytváří pracoroboty, otroky firem, institucí a vůbec nenaplňujeme své vlastní potřeby, ale potřeby zaměstnavatele nebo domácnosti. Tyto vlastní potřeby mají ale emoční podklad, nikoliv logický. Když si tedy logicky vybíráme to při čem je nám dobře, tak stejně vyhoříme do únavy. Neznáme své vlastní EMOČNÍ potřeby.

Ještě jinak. Asi víte, že máme dvě hemisféry mozku. Jedna je zjednodušeně ta víc logická a druhá více emoční. Tedy chápete, že pokud vše řešíte jen logicky, tak potlačujete celou svou jednu polovinu??

Více o myšlenkách a potlačených emocích píši v článku zde: Cítíte se špatně? Zahoďte logické myšlení.

klid

Spánek = klid

Znáte vůbec klid? Víte, co to je? Dokážete ho cítit? Dokážete se v něm uvolnit? Nebo jste stále ve střehu?

Nezpracované strachy vedou k neustálému pocitu nebezpečí, ohrožení a nemožnosti se uvolnit. Říkáme tomu stres, ale ve svém důsledku je to strachová emoce. Nemůžete dosáhnout kvalitního spánku, když v sobě nosíte nezpracované emoce a jste ve stresu = strachu.

Když jsem se ptal jednoho pána, proč nepokračuje ve vyprávění, tak odvětil: „To by se mi všechno vrátilo. Bylo to strašné, nechci se k tomu vracet.“ S tímto pánem jsme nepokročili, protože se prostě nechtěl vrtat ve své minulosti a vyčistit ji. Raději ji potlačil a chtěl žít normálně. Ve výsledku trpí nespavostí a dalšími projevy potlačených emocí.
Jediným faktorem, který je potřeba je chtít věci řešit. Můžou být jakkoliv bolestivé. Kdybyste měli velký absces plný hnisu. Nejlépe na čele. Také byste chodili po světě plni hrdosti, jak umíte snášet hnis? Nebo byste ho chtěli ošetřit, vypustit a doléčit, abyste měli hezký obličej? S potlačenými emocemi je to stejné.


Muž, který nespal

Al Herpin (1862-1947), Američan, který údajně přes 10let nespal. I když ho zkoumali horem dolem, tak nemohli potvrdit jeho tvrzení. Ví se jen to, že ho měli lékaři týden pod dozorem a opravdu nespal a nevypadal unaveně.

Na druhou stranu odmítl jet do Evropy na komplexní vyšetření, i když byl finančně motivován. Kdo by ovšem odjel od malého syna, když mu zemřela manželka. A víte od kdy nespal? Od její smrti. Jak říkal do novin: „… ten šok mi musel zasáhnout nervy, protože od té doby jsem nespal.“

Takto vypadá logický popis emoce = potlačené emoce a trauma. Muži jsou na toto více náchylnější, protože jsme společností vychováni, že musíme být silní, zodpovědní a být oporou. Vědomě si můžeme říci „stalo se, jedeme dál“, ale emoce nejdou zpracovat na logické úrovni. Potlačené pak vytvářejí zdravotní problémy.


Co nabízím:

1)

Nespavost je komplexní problém, pokud se vám ji nedaří vyřešit, potřebujete najít chybějící článek léčby. Klasická medicína neřeší emoce ani podvědomí. Předepíše léky na spaní, které jen dále potlačí emoce a možnost vlastního vyléčení. No já se dívám na věci jinak, znám prakticky tato řešení. Přednáším pro veřejnost i odborníky. Nyní bohužel nemám tolik prostoru na individuální konzultace, proto jsem vytvořil podpůrnou uzavřenou skupinu, kde se díváme na potíže soucitně. Nenaleznete v ní moc studií, ale práci s emocemi. Postupně vytvářím meditace, cvičení, články a videa. Jednou za čas odpovídám v živém vysílání na dotazy.

K tomuto získáte přístup v Portálu učebna. Jelikož je v dnešní době nouze o finance, tak jsem členství podmínil pouze jednorázovým poplatkem.

2)

Pokud neznáte, co je to klid a odpočinek, tak jsem vytvořil online kurz. V něm vysvětluji teorii proč tomu tak je. Dostanete prostor najít si podvědomé důvody přehnaného výkonu. Díky tomuto zvědomění můžete na tom pracovat a změnit to. Součástí je i meditace na pocit klidu (práce s emočním tělem). Více v odkazu zde.

3)

Spolupracuji s Lékárnou U Madony na míchání Bachových květových esencí, více zde.

4)

Zdarma prezentace k tématu nespavosti, dovysvětlení výše zmíněných myšlenek.

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.