Únava?

autor: | Led 27, 2024 | Psychosomatika, Zdraví

Vzít únavu komplexně je oříšek. Jelikož je ale únava spojena se vzorcem chování výkonu a perfekcionismu, tak vám dám jen stručné řešení. Protože ono je jednoduché – odpočiňte si. Níže rozděluji symptom únavy do více úrovní možnosti řešení. Tak jak to v celostní medicíně bývá. Odkazy však směřují do uzavřené členské sekce. V ní najdete celý online kurz, jak se naučit odpočívat a mnohé další materiály, které vám pomůžou únavu pochopit.

 

Rovina těla

Za prvé se můžete podívat na tělesnou rovinu. Proč je tělo unavené a nemáte energii? Na to je potřeba znát svou tělesnou konstituci. Dominující energii ve vašem těle až psychice. Tu si můžete určit v online kurzu konstituce. Když si například vypočtete, že jste typ Oheň, tak jste člověk aktivní. Únava přichází po tom, co se vyčerpáte nadměrnou aktivitou, takže neřešte jestli máte užívat koenzym Q10, ale jak se naučit odpočívat. Když jste třeba typ Země, tak nejste energičtí jako Oheň, ale máte problém s asimilací živin = energie z trávicícho traktu. Až harmonizací vašeho stereotypu můžete docílit tělesné rovnováhy přijímané a vydávané energie. Více zde ve článku únava a fyzické vyčerpání.

 

Rovina emocí

Potlačujete-li své emoce prací. Není čas je prožívat. Musíte toho hodně dělat, starat se o děti, domácnost, chodit do práce atd. Tak není čas na zpracování těžkých emocí přes den. Tím, že nevnímáte své emoce, které by vám řekli: „lehni si“, tak se přemáháte. Pak končíte s infekčními nemocemi. A pořád dokola. Protože se necítíte. Necítíte své potřeby těla. K tomuto je potřeba se nejprve naučit vnímat své emoce. Více zde v sekci rozvíjení emocí.

 

Rovina myšlení

Uvažujete-li pořád, co se musí stihnout. Jak se to má udělat. V myšlenkách utíkáte do budoucnosti. Máte strachové myšlenky, výčitky, pocity vinu apod., tak neustále díky takovým myšlenkám se vyčerpáváte. Budou zákonitě ústit do nějakého bezmocného stavu. Třeba paniky nebo totálního vyčerpání či bolesti. Jedině tak se vás totiž podvědomí snaží zachránit od zničujících účinků vašich myšlenek. Jedině fyzickou nemocí a třeba bolestí, která přehluší váš tok myšlenek. Díky bolesti už nemáte možnost vnímat své myšlenky. Navíc už další negenerujete. A díky tomu si může paradoxně vaše tělo odpočinout. Už ho totiž nebombardujete myšlenkou a emocí výčitky. Rovina myšlení je nejtěžší a nemám na ni jasný návod. Protože, každý má problém jinde. Je vám ale doufám jasné, že při myšlení oběti vám s únavou asi nepomůžou třeba vysoké dávky vitamínu C. Problém není ve vašem těle, ale v hlavě. Potřebujete se podívat na věci z jiného úhlu.

 

Rovina vzorců chování

Nejlépe ovlivnitelné, nejhůře změnitelné. Co tím myslím? Pokud by odpovědí na vaši únavu byl třeba odpočinek, tak je to jednoduše ovlivnitelné. Přestanete věci dělat a třeba si lehnete. Ale vydržíte to? Změníte to trvale? Pochybuji. Protože změna vzorců chování obnáší i změnu identity. To, že už nebudete třeba výkonná máma nebo neporazitelný otec. Práci se vzorci chování najdete zde. Něco o pochopení identity a síle ega si můžete poslechnout v toltécké inspirující nahrávce zde.

 

Co můžete dělat?

Z pohledu psychosomatiky, je téma únavy spojeno s tématem osobních hranic. Pokud přebíráme zodpovědnost za druhé, pracujeme hodně, necháme si vše líbit a nemáme vůbec čas na sebe, tak abychom si ho vytvořili, potřebujeme znát teorii empatických nastavení hranic. Pak už je to praxe a zpracovávání nepřijemných pocitů studu apod. Obojí je ve skupině k dostání.

V záznamu přednášky se dozvíte nebo zopakujete základní pravidla empaticky nastavených hranic, které druhým neubližují a s respektem ke svým potřebám. Přednáška zde.

Únava přichází po velkém výkonu. Z hlediska duality musí být vykompenzovaný dlouhým odpočinkem nebo právě únavou, protože si sami nejsme schopni dát relax, musí nás podvědomě tělo zastavit. Jak se naučit odpočívat dříve než dostanete stopku, najdete v online kurzu odpočinek, kde najdete i meditaci na pocit klidu.

 

Jaká je vaše psychosomatická příčina únavy?

Tak na to si můžete přijít v krátkém webináři, ve kterém na vás čekají otázky. Ty vám pomůžou zvědomit protichůdné tendence ve vaší mysli. Dokud je totiž neodhalíte, tak jste ve vleku nevědomých vzorců a vy jen propadáte v zoufalství, proč nemůžete vystoupit z toho kruhu. Webinář najdete zde.

 


Všechny materiály najdete v Klientské knihovně. Po zakoupení přístupu máte tři měsíce na zvládnutí problematiky a každý měsíc máte možnost se mě ptát v živém online setkání. Dostanete tak informace i podporu.